Sveriges största öppna fibernät

Sveriges största öppna fibernät

Skanova äger och driver Sveriges största öppna nät. Vårt högkvalitativa fiber- och kopparnät täcker hela Sverige har en mycket hög driftsäkerhet och är tillgängligt för alla teleoperatörer.

Vårt fibernät är rikstäckande.

Med nätet som bas kan våra kunder erbjuda förstklassiga produkter inom bredband, mobiltelefoni och kabel-tv till företag och privatpersoner. Läs mer om vår fibersatsning. Vi hjälper även kommuner att bygga ut fiber– vi erbjuder en smart, billig och driftsäker lösning för Sveriges kommuner.

Transportnät - ett fibernät över hela Sverige

Vårt nät är uppdelat i två delar, transportnätet och accessnätet. Vårt transportnät är baserat på fiber och knyter ihop hela Sverige. Transportnätet kan jämföras med motorvägarna som gör att trafiken strömmar mellan alla orter i landet. För att uppnå maximal säkerhet, är transportnätet uppbyggt i två parallella halvor - som är fysiskt skilda åt – om det blir det stopp på ena halvan, så kan trafiken ta en annan väg.

Accessnät - når fasta adresser lokalt

Accessnätet är det lokala nätet mellan kunden och noden. Merparten av alla Sveriges fasta adresser som bostäder och företag finns anslutna till antingen Skanovas kopparnät eller Skanovas fibernät.

Högsta möjliga kvalitet och 99,9 % tillgänglighet

Vi har en kompromisslös inställning till vårt nät, det ska alltid vara Sveriges bästa. Varje fiber och koppartråd i nätet är del i en övergripande strategi för att säkra högsta möjliga kvalitet.

Den snabba utvecklingen av nya tekniska lösningar ställer hela tiden nya krav på kommunikationen. Moderna tjänster som IP-TV och bredband innebär allt större tillgänglighetskrav på nätet. Skanovas nät har en tillgänglighet på 99,9 %.
Om det ändå skulle bli störningar i nätet, så är vår drift- och övervakningsenhet bemannad dygnet runt.

Avtal & Dokument

Vanliga frågor

Här har vi samlat våra vanligaste frågor:
Läs mer om hur du t ex beställer telefoni och bredband eller gör en felanmälan.

Planerar du för fiberinfrastruktur i din kommun?

Ring 0771-81 60 00, val 1, 2
eller mejla
kundservice-fiber@skanova.se