Tillbaka till nyhetslista
24 Feb 2017

Nya Backbone North framtidssäkrar norra Sverige

Nya Backbone North framtidssäkrar norra Sverige

Nu är Skanovas nya transportnät Backbone North klart. Under tre år har 125 mil fiber lagts från Örebro till Luleå och Boden. Ett projekt som gör det möjligt att binda samman operatörers nät med norra Sverige.

Att det nu finns en "digital motorväg" med fiber på plats i norra Sverige betyder mycket för näringsliv och privatpersoner i regionen. Det skapar förutsättningar för den fortsatta utbyggnaden av fiber- och mobilnät i Norrland.

– Både företag och privatpersoner ska kunna få snabbare uppkoppling. Den stora investeringen är gjord. Vi har byggt motorvägen och nu krävs det att det finns operatörer och serviceproviders som är beredda att bygga från motorvägen och in till kunderna, säger Henrik Norrbom, vd för Skanova.

Extra säkerhetsåtgärder har vidtagits, vilket innebär att ingen del av fibernätet ligger ovan mark. Nätet ska klara av extrema förhållanden, som översvämningar och broras.

– Backbone North innebär att vi nu kan erbjuda våra kunder kapacitet i en fiberkabel av toppkvalitet till norra Sverige, säger Jerri Waris, chef för Marknad och Försäljning på Skanova.

Sedan tidigare finns transportfibernät längs med Norrlandskusten. När Facebook valde att lägga sin serverhall i Luleå stod det klart att fibernätet i norra Sverige behövde förstärkas. Både kapaciteten och säkerheten behövde höjas för att framtidssäkra regionen, som på grund av sitt kalla klimat och tillgången på förnyelsebar energi är särskild attraktiv för globala datacenter. Nu finns två separata vägar upp till norra Sverige.

– Backbone North kompletterar den redan befintliga transportkabeln längs med Norrlandskusten och möjliggör fler etableringar av globala datacenter. Utbyggnaden av fibernätet stärker Sverige som digital nation, säger Henrik Norrbom.

Läs även: Bakom kulisserna på Backbone North

Fakta om Backbone North

Backbone North en inlandskabel med transportfiber som är 125 mil lång och sträcker sig mellan Örebro och Luleå. Arbetet har tagit tre år och inneburit en investering på över 400 miljoner kronor. Hög säkerhet har prioriterats och ingen kabel ligger ovan mark. Det innebär att kabeln är nedgrävd även under vattendrag.

Berörda kommuner: Örebro, Lindesberg, Ljusnarsberg, Ludvika, Smedjebacken, Säter, Borlänge, Falun, Leksand, Rättvik, Mora, Orsa, Ljusdal, Härjedalen, Berg, Östersund, Strömsund, Sollefteå, Åsele, Lycksele, Norsjö, Skellefteå, Piteå, Älvsbyn, Boden, Luleå.