Tillbaka till nyhetslista
30 Jan 2014

Pressmeddelande: Stockholm utnämnt till ”Årets fiberkommun” 2014

Pressmeddelande: Stockholm utnämnt till ”Årets fiberkommun” 2014
Ulla Hamilton, näringslivsborgarråd

Stockholms stad stod som vinnare idag när ”Årets fiberkommun” korades på Skanovas fiberseminarium ”Fiber till Fler” i Stockholm.

Varje år utser Skanova en kommun i Sverige som utmärker sig kring utvecklingen av fiberinfrastruktur; antingen genom innovativa affärsmodeller eller genom att vara en förebild när det gäller att driva lokala satsningar som gynnar invånare och företag i kommunen.

Årets fiberkommun är en utmärkelse instiftad av Skanova för att lyfta fram kommuner som uppvisat driv, innovation och kunskap i arbetet med utbyggnad av fiber för att nå regeringens bredbandsmål före år 2020. Idag delades priset ut för fjärde året i rad av Ove Alm, vd för Skanova, på Fotografiska i Stockholm.

– Fiber är en av vår tids största infrastruktursatsningar och Stockholms stad har genom att stimulera utbyggnadstakten och medvetet öppnat upp för flera infrastrukturägare, satsat på utbyggnad av fiber till både företag och hushåll. Stockholm toppar också internationella jämförelser när det gäller bredbandspenetration och tillgång till ICT-tjänster. Med en innovativ agenda och strategisk affärsplan för fortsatta satsningar står Stockholms stad ofta som värd för internationella besök i fiberutbyggnadsfrågor, vilket har bidragit till att placera staden och Sverige på fiberkartan internationellt, säger Ove Alm, vd för Skanova.

Ulla Hamilton, näringslivsborgarråd inom Stockholms stad, kommenterar utmärkelsen:

– Ett väl utbyggt fibernät ökar tillväxten och möjliggör ett hållbart samhälle. Att Stockholm tidigt började bygga ett öppet operatörsneutralt fibernät har inneburit en samhällsekonomisk vinst på över 16 miljarder kronor. Nätet främjar konkurrens, mångfald, valfrihet och bidrar till innovation.

Stockholms stad var en av nio kommuner som tagit sig till final i tävlingen ”Årets fiberkommun”. Övriga finalister var Helsingborg, Växjö, Karlstad, Luleå, Högsby, Örebro, Härryda och Nacka.

För mer information kontakta:

Inger Gunterberg, Informationschef Skanova
+46 (0)8 504 542 17, Inger.Gunterberg@skanova.se

Ola Eriksson, Pressansvarig Stockholms Stad
+46 (0)8 508 29 313, Ola.Eriksson@stockholm.se