Tillbaka till nyhetslista
9 Feb 2012

Underhållning driver fiberutvecklingen. Vård och skola är vinnare.

Underhållning driver fiberutvecklingen. Vård och skola är vinnare.

Skanovas Fiber till fler-seminarium i veckan samlade branschen kring fiberfrågor och kommunernas roll i utvecklingen. Eldsjälar och underhållning är viktiga ingredienser för att få det att hända var en slutsats av dagen. Naturligtvis var det visning av framtidens 3D-tv.

Canal + visar i 3D- Underhållning och media driver på fiberutvecklingen. De som kommer att tjäna mest på fiber på sikt är samhället genom exempelvis tjänster inom vården, säger Ove Alm, VD på Skanova, som en summering av Fiber till fler-dagen.

 

Patrik Sandgren från Bredbandsforum”Viftfaktorn i en kommun ska inte underskattas”

En annan slutsats är att eldsjälarna behövs inom kommunerna och på landsbygden för att sätta igång projekt och få slutanvändarna att vilja ha fiber. För att få igång utbyggnad av fiber i en kommun behövs utsedda fiberansvariga, en fastlagd strategi med vision och mål – som är bra att ”vifta med” i det kommunens politiska arbete - och att det finns faktiskt finns en politisk förankring i en kommun. Det blir ingen fiberutbyggnad utan eldsjälar! Detta menade Patrik Sandgren på Bredbandsforum/PTS.
Alexander BardSlutsatsen från Alexanders Bard, en annan av talarna, var att om kommunerna ska vara med i konkurrensen, är det fiber och höghastighetsbredband som gäller. Det gäller att haka på om man vill vara en kommun på framväxt.

 

Besökarnas betyg: Mycket bra seminarium med inspiration och nätverkande

Det var drygt 120 personer från branschen på plats. Det var helt fullsatt och många stannade även på minglet efteråt.

- Av de som svarat på enkäten tycker att 88%  seminariet var ”mycket bra” eller ”strålande”. Blandningen av talarna uppskattades och de gav mycket inspiration. säger Hanna Helsing som var projektledare för seminariet.

Pressklipp från media

Framförallt pristagaren årets kommun Sunne har uppmärksammats i media:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=4953429
http://www.telekomidag.se/nyheter/artikel.php?id=36981