Tillbaka till nyhetslista
12 Nov 2012

Skanova på sjökabeljakt i Stockholms skärgård

Skanova på sjökabeljakt i Stockholms skärgård

En solig förmiddag i oktober har jag har stämt träff vid gästhamnen i Nynäshamn med medarbetare från Baltic Offshore och ett antal journalister. Vi ska ut på sjökabeljakt.

Baltic Offshore har på uppdrag av Skanova under de senaste åren tagit upp hundratals ton urdrifttagen sjökabel i de syd- och


C/S Pleijel är Östersjöns största telekabelfartyg

västsvenska vattnen. Nu är det skärgården vid Nynäshamn, Trehörningen, Bredarön, Nåttarö och Muskö, som får besök av C/S Pleijel, Östersjöns största telekabelfartyg.

 Det handlar om ett viktigt miljöarbete där gamla blymantlade, pappersisolerade kopparkablar tas upp från havets botten för att sedan transporteras till återvinning.

Detektivarbete

I småbåtar tar vi oss ut till C/S Pleijel, tillsammans med Thomas Ekblad, vd för Baltic Offshore och hans medarbetare.

- Inventeringen av kablarna är ett gediget detektivarbete. En del av kablarna kan ha legat i havet sedan slutet på 1920-talet och informationen om var de ligger finns inte alltid i digitaliserad form utan måste sökas i gamla arkiv berättar Thomas Ekblad.

Dykare följer kabeln på botten

- Trots fyrdubbla sockor kan det ibland bli riktigt kallt berättar dykaren Per-Henrik. 

Första steget i själva upptagningen är en utsättning och framgrävning av kablarna vid landfästena. Därefter kommer kabelfartyget och kabeländen dras ombord. Ute på däck får vi följa hur Niklas Carlsson leder arbetet med att vinscha in kabeln medan fartyget sakta följer kabeln. Arbetet pågår sen hela sträckan fram till den andra änden som slutligen dras ombord.

Fartyget har ett dynamiskt positioneringssystem och flera propellrar som gör att det kan hållas stilla eller köras i vilken riktning som helst och allt styrs via satellit. Känslan ombord är att vi står totalt blickstilla. Dykare kontrollerar att korsande ledningar eller andra hinder på botten inte skadas under upptagningen. 

Återvinning av kablarna

Kabeln lastas av vid hamnen och klipps i mindre bitar för att sedan föras till en återvinningsanläggning i Danmark där metallerna återvinns på ett miljöcertifierat sätt.

Höstsolen skiner och havet står helt stilla. Det är en bra dag för att plocka upp urdrifttagen kabel. Efter rundvandring och guidning tar vi oss tillbaka mot hamnen igen. Innan vi skiljs åt visar Thomas Eklund upp den äldsta kabeln som plockats upp från havet: det är en telegrafkabel från 1876. 

Läs mer om Skanovas miljöarbete

Camila Buzaglo pressansvarig