Tillbaka till nyhetslista
22 May 2012

Skanova informerade på skol-SM för framtidens grävare

Skanova informerade på skol-SM för framtidens grävare

Den 11-12 maj var det skol-SM för framtidens maskinförare i Säffle. Skanovas skadereglerare var på plats och marknadsförde bland annat www.ledningskollen.se.

Pris i tipstävlingSkanovas skadereglerare är kända bland gymnasieeleverna sedan tidigare eftersom de ofta är ute på gymnasieskolor och beskriver hur man kan förebygga skador på telenätet. Framtidens entreprenörer och maskinförare ska känna till tjänsten www.ledningskollen.se och veta hur de ska förfara vid schaktning i skog och mark och iaktta försiktighet vid grävning.

Tävlingsmomenten på SM

I tävlingen ingår ett praktiskt såväl som ett teoretiskt moment. Resultaten från de teoretiska medför tidstillägg på de praktiska momenten. Eleverna får en band- eller traktorgrävare att framföra genom en lottning så att ingen kan välja en favoritmaskin.

I den praktiska delen ingår förutom olika grävmoment att:

  • parkera i en fålla utan att komma för nära utsatta koner
  • flytta en hink med vatten med hjälp av grävskopan med så lite vattenspill som möjligt och på så kort tid som möjligt
  • knäcka ägg i äggkopp utan att ägget faller ur koppen, samtidigt som äggkoppen ska stå kvar.


Skanovas monter och tipstävling

Besökare vid Skanovas monter vid skol-smTävlingsdeltagarna och besökare som familjemedlemmar, skolkamrater, gräventreprenörer, mark- och åkeriägare, visade stort intresse för Skanovas monter. Vi erbjöd information om kablar och kabelhöjd och möjlighet till diskussioner. 

Vi hade också en uppskattad tipstävling, med frågor om ledningskollen.se som gav vinnaren en mobiltelefon.

Förutom tävlingsmomenten bjöds de ca 1000 besökarna på en marknad och ett stort classic cars-evenemang. Segraren i år var från Furuhedskolan i Kalix som därmed arrangerar nästa års tävling.