Tillbaka till nyhetslista
11 Nov 2010

Skanova använder ny metod för fiberdragning

Skanova använder ny metod för fiberdragning

Med spårfräsning behövs bara ett två centimeter smalt spår för att lägga ned fibern. Detta blir både mer kostnadseffektivt och gör det snabbare att lägga fiber.

I Nacka utanför Stockholm testar nu Skanova så kallad trenching (spårfräsning).
- Det är första gången vi på Skanova använder den här metoden och vi är bland de första i Sverige. Relacom är den entreprenör vi använder för detta, säger Kenneth Zelander på Skanova.
Relacom har använt metoden i Norge med gott resultat.

Smalt spår istället för att gräva stort hål
När man fräser ett spår i asfalten i stället för att gräva, blir hålet endast 2 cm brett och 30 cm djupt. När man gräver blir det 60 cm djupt och 60 cm brett.  Vi använder också en speciell kanalisation (mikrorör) som passar i det 2-centimeter smala spåret. Efter det trycks rören ned i spåret, sen fyller man igen och förseglar spåret med kall asfalt. Fiberkabel kan sedan blåsas in i rören till hushållen.

Fördelarna med metoden är:
- lägre kostnader
- mindre makadam
- det tar kortare tid
- att man kan köra bil över direkt
- marken behöver ej tinas upp vintertid (sparar minst 1 dag)
- ingen avstängning behövs

ifylllning

 

Används när man drar ny fiber
När man ska dra fiber används i första hand befintlig kanalisation. Eftersom man slipper gräva, så det blir förstås mest kostnadseffektivt. Spårfräsning används när det inte redan finns några rör att lägga fibern i.

Representanter från Bredbandsforum – som är regeringens initiativ för samverkan så att Sverige får bredband i världsklass - var i Nacka för att se Skanovas spårfräsning. De verkade nöjda med vad de såg och nu återstår att se om det finns möjligheter att använda spårfräsning i större skala i Sverige.